Royal Comics PDF Creator
Tussaustiedosto:
Väritystiedosto:
Testiväritys ja tussaus:
Lähdeväriprofiili (source):
Kohdeväriprofiili (destination):
0%


Toistaiseksi PDF-creator on demo-tilassa ja tiedostoihin lisätään leima, koska PDF-generointiin käytetyn PDFLib-kirjaston lisenssi tuki vain aiempaa PHP-versiota. Selvitämme mahdollisuuksia saada tuotantolisenssi kirjastosta.

Royal Comics PDF Creator yhdistää tussaus- ja väritystiedostot korkealaatuiseksi painokelpoiseksi pdf-tiedostoksi siten että tussaus ja väritys asettuvat päällekkäin ja väritys näkyy tussauksen taustalla.

OHJELMAN KÄYTTÖOHJE
Tussaustiedosto. Valitse koneeltasi sarjakuvan tussauksen sisältävä tiedosto. Tussaustiedoston tulee olla bittikarttatiedosto. Resoluution on hyvä olla (ja kannattaa olla) 900-1200 dpi. Tussaustiedoston tulee olla TIFF-formaatissa ja se saa sisältää vain mustaa ja valkoista (1-bit, monochrome, line art, bitmap). Jotta latausajat jäisivät kohtuullisiksi, TIF-tiedosto kannattaa pakata joko Adobe Deflate (ZIP), LZW- tai CCITT Group 4 (FaxDecode) -pakkaustavalla. Tussauksen ja värityksen tulostuskoko täytyy asettaa etukäteen samaksi. Syötä tiedostot sellaisenaan, ei siis ZIP-tiedostoina.
Väritystiedosto. Valitse koneeltasi sarjakuvan värityksen sisältävä tiedosto. Väritystiedoston tulee olla bittikarttatiedosto. Väritystiedoston resoluution on hyvä olla noin 300 dpi oletetussa julkaisukoossa. Väritystiedoston tulee olla TIF-tiedosto, jonka pakkaustapa voi olla None, Adobe Deflate (ZIP) tai LZW. TIF:ssä voi olla pakkaustapana myös harvoin käytetty JPEG. Väritystiedosto voi olla myös JPG-tiedosto. Yleensä valokuvamainen tai maalauksellinen väritys kaipaa JPEG-pakkausta ja tasaisia väripintoja sisältä väritys jotain häviötöntä pakkaustapaa kuten ZIP tai LZW. Jos et ole varma, mitä pakkaustapaa käytät, käytä häviöttömiä pakkaustapoja. Tussauksen ja värityksen tulostuskoko täytyy asettaa etukäteen samaksi. Syötä tiedostot sellaisenaan, ei siis ZIP-tiedostoina. Lataa esimerkki tussaustiedostosta.
Testiväritys ja tussaus. Valitse tämä, jos haluat testata ohjelmaa syöttämättä omia kuvia.
Lähdeväriprofiili (source). Ilman tietoa käytetystä lähdeprofiilista ohjelma ei osaa tehdä värimuunnosta. Jos et ole sisällyttänyt väriprofiilia väritystiedostoon etukäteen, valitse käyttämäsi väriprofiili Lähdeväriprofiili-alasvetovalikosta. Jos väriprofiili taas on sisällytettynä väritystiedostoon, tällä valinnalla ei ole merkitystä. Alasvetovalikossa on erikseen RGB-, CMYK- ja GRAY-profiilit. Jos valikosta ei löydy sopivaa, sisällytä profiili käyttämässäsi ohjelmassa tiedostoon. Lataa esimerkki väritystiedostosta.
Kohdeväriprofiili (destination)
- Ei värimuunnosta: Valitse tämä, jos väritystiedosto on jo valmiiksi painoon sopivassa muodossa (yleensä CMYK tai GRAY -väritilassa, mutta jotkut vaativat RGB:nä, jolloin he tekevät CMYK-konversion itse). Huomioi kuitenkin että PDF-tiedoston keywordseihin ei tällöin tule tietoa väriprofiilista, joten käytetty profiili kannattaa ilmoittaa erikseen PDF-tiedoston vastaanottajalle.
- Aikakauslehti: Valitse tämä, jos sarjakuva on tarkoitus painaa pinnoitetulle valkoiselle paperille esim. aikakauslehdessä tai esitteessä. Väritystiedostoon tehdään värimuunnos Europe ISO Coated FOGRA27 (CMYK) tai Dot Gain 25% (GRAY) -väriprofiiliin.
- Sanomalehti: Valitse tämä, jos sarjakuva on tarkoitus painaa eurooppalaiseen sanomalehteen. Väritystiedostoon tehdään värimuunnos ISOnewspaper26v4 (CMYK) tai ISOnewspaper26v4_gr (GRAY) -profiiliin.
- Muut profiilit: Voit valita kohdeprofiiliksi minkä vain alasvetovalikossa olevan profiilin. Jos toimitat materiaalia muualle kuin eurooppalaiseen sanoma- tai aikakauslehteen, varmista ensin mihin profiiliin värit pitää konvertoida. Voit myös käyttää mantereen laajuisia oletusprofiileja.
Yhdistä PDF-tiedostoksi. Paina tätä, niin ohjelma yhdistää valitsemasi tiedostot palvelimella ja antaa syntyneen pdf-tiedoston ladattavaksi.

PDF-TIEDOSTON TARKISTUS
PDF-tiedostoa on vaikea muokata jälkikäteen. Ennen painoon lähettämistä se kannattaa tarkistaa.
Tarkista ainakin nämä:
- Ovatko tussaus ja väritys kohdallaan? Jos eivät tämä johtuu yleensä siitä, että tussauksen ja värityksen tulostuskoko on eri. Jos tussauksen ja värityksen tulostuskoot ovat erilaiset, näet sen yleensä helposti pdf-lopputuloksesta. Tällaisessa tapauksessa korjaa tiedostojen tulostuskoko ja tee pdf uudelleen.
- Onko tussauksen ja värityksen resoluutiot riittävät? Royal Comics PDF Creator kirjoittaa PDF-tiedostoon tiedon syötettyjen kuvien resoluutioista. Voit tarkistaa ne esim. Adobe Readerilla valitsemalla File - Document Properties tai Macin Previewillä valitsemalla Tools - Show Inspector.
- Onko värimuunnos tehty oikein? Royal Comics PDF Creator kirjoittaa PDF-tiedostoon tiedon tehdystä värimuunnoksesta. Voit tarkistaa tiedot esim. Adobe Readerilla valitsemalla File - Document Properties tai Macin Previewillä valitsemalla Tools - Show Inspector.

MITÄ ROYAL COMICS PDF CREATOR TEKEE?
Ohjelma yhdistää tussaus- ja väritystiedostot pdf:ksi, siten että tussaus ja väritys asettuvat päällekkäin ja väritys näkyy tussauksen taustalla. Ohjelmalla tehty pdf-tiedosto on korkealaatuinen painokelpoinen pdf-tiedosto. Tussauksen musta määritellään automaattisesti päällepainettavaksi (overprint), joten painossa mahdollisesti tulevat osavärien kohdistusvirheetkään eivät hyppää silmille. Ohjelmalla voi tehdä myös värimuunnoksen mihin vain väritilaan, yleisimmän ollessa RGB-CMYK-muunnos. Lisätietoa ja kuvaesimerkkejä.

MIKSI OHJELMA ON TEHTY?
Ohjelman avulla voidaan yhdistää korkearesoluutioinen tussaus ja matalaresoluutioinen väritys samaan tiedostoon, siten että musta tussaus toistuu painettaessa terävänä - rasteroitumatta ja pelkästään mustalla värillä painettuna. Painovalmis PDF-tiedosto voidaan suoraan lisätä taitto-ohjelmaan. Ennen tämäntyyppinen yhdistäminen on vaatinut kallista vektori- tai taitto-ohjelmaa (esim. Freehand, Indesign, Illustrator), minkä hankkiminen pelkästään tussauksen ja värityksen yhdistämiseen ei ole mielekästä. Monella piirtäjällä on jo valmiiksi Photoshop hankittuna värittämistä varten, mutta sillä ei pysty yhdistämään eriresoluutioisia kuvatiedostoja.
Ohjelma toimii myös testialustana varsinaiselle tuotantoalustallemme, joka on huomattavasti monipuolisempi kuin tämä ohjelma.

KENELLE OHJELMA ON TARKOITETTU?
Kaikille sarjakuvapiirtäjille, jotka haluavat toimittaa painoon/reproon/lehteen itse sarjakuvansa suoraan painovalmiina pdf-tiedostoina. Muutkin kuin tallimme piirtäjät saavat käyttää tätä ohjelmaa ja sen käyttö on ilmaista. Huom! Älkööt tallimme piirtäjät käyttäkö tätä ohjelmaa julkaisumateriaalin valmistukseen Royal Comics Syndicatea varten, vaan toimittakaa meille alkuperäiset TIF-tiedostot.

VÄRITYSOHJEITA JA MUITA OHJEITA
Tutustu sarjakuvan väritysohjeisiin. Royal Comics Syndicate tarjoaa myös muita ohjeita sarjakuvapiirtäjille.

VÄRIPROFIILIEN MERKITYS
Jos värität RGB-väritilassa, sisällytä käyttämäsi väriprofiili väritystiedostoon. Jos värität CMYK-tilassa (en suosittele), profiilin voi sisällyttää tiedostoon, jos levytila ja internet-yhteytesi nopeus sallivat. CMYK-profiilit voivat viedä jopa 1 Mt tilaa. Jos et koskaan sisällytä väriprofiileita, riskit värivirheisiin kasvavat. Tiedostosi jälkikäsittelijän (taittaja, repro, paino) täytyy joka tapauksessa tietää tiedostosi väriprofiili. Vähintäänkin kirjoita se jonnekin ylös ja ilmoita aina kun lähetät tiedostoa. Kaikki ohjelmat eivät tue värinhallintaa, joten tiedoston jälkikäsittelijälle tieto käyttämästäsi ohjelmasta voi olla suuri apu. Esim. värinhallintaa tukematon Photoshop 4 käyttää oletuksena Apple RGB -profiilia ja Photoshop 5 sRGB IEC61966-21.icc -profiilia.

TEKNISIÄ YKSITYISKOHTIA
- Ohjelma pyrkii mahdollisimman hyvin pakattuun tiedostokokoon laadusta tinkimättä. 1-bittisten kuvien pakkaustapa muutetaan tehokkaaksi CCIT Group 4 (FaxDecode) -pakkaukseksi ja muiden kuvien pakkaustavaksi tulee Adobe Deflate (ZIP). Mahdollisen JPEG-pakkauksen taso on määritelty 95:ksi jpgicc:ssä.
- Ennen PDF-tallennusta tiedostoista poistetaan mahdolliset väriprofiilit, esikatselukuvat ja kommentit tilan säästämiseksi.

ROYAL COMICS PDF CREATORILLA TEHTYJEN PDF-TIEDOSTOJEN KÄYTTÖ
- Voit käyttää tekemiäsi tiedostoja miten lystäät, yhtä lailla harrastuskäyttöön kuin elinkeinotoimintaan.
- Tiedostoon ei lisätä demo-leimoja tms. käyttöä rajoittavaa.
- Syöttämäsi tiedostot ja generoidut pdf-tiedostot poistuvat automaattisesti heti kun ohjelma on antanut pdf-tiedoston ladattavaksi.
- Ohjelma on tehty pieteetillä ja se on todettu toimivaksi. Käytät tätä ohjelmaa kuitenkin omalla vastuullasi, eikä käytölle anneta minkäänlaista takuuta. Ohjelma voidaan myös poistaa milloin tahansa käytöstä.
- Hyvä painolaatu on monen osatekijän summa. Vaikka itse tekisit kaikki oikein, saattaa taittajalla/reprossa/painossa olla väärä asetus jossakin ohjelmassa tai painokoneessa. Siksi on tärkeää seurata painoasua silloin tällöin ja tehdä tarvittavat korjaukset. Sanomalehtirotaation erikoinen piirre on epätasaisuus, värit voivat olla eri maailmasta kun vertaa ensimmäistä tuhatta painokappaletta viimeisiin ja sama väri voi muuttua aivan erilaiseksi jopa samalla sivulla.
- Jos huomaat ettei jokin tiedosto toimi kuten voisi olettaa, lähetä tiedostot osoitteeseen timoPoistaTämä@kahkonen.com, niin yritämme paikallistaa vian.


SEURAAVAT KORJAUKSET JA LISÄYKSET TEHTY (17.11.2007):
- Värinhallintatyökalu lisätty, joten tekee värikonversion (värierottelun) väritystiedostoon.
- Virheilmoitus katoaa heti kun Yhdistä-painiketta on painettu uudelleen.
- Antaa virheilmoituksen, jos väärä tiedostotyyppi tai väärä väritila.
- Antaa nyt paikkansapitävän virheilmoituksen, kun yrittää syöttää vaikka tekstitiedostoa tussaustiedostoksi.
- ZIP-pakattuihin 1-bittisiin tiff-tiedostoihin liittyvä bugi PDFlib-ohjelmassa ei aiheuta enää ongelmia. Aiemmin 1-bittisissä kuvissa käytetty AdobeDeflate(ZIP)-pakkaus sai mustan ja valkoisen näkymään käänteisinä pdf:ssä.
- Hitausongelma korjattu.
- Perustiedot PDF-tiedostoon sisälle: Tehty värimuunnos ja lähtötiedostojen resoluutiot. Tällöin ne on helppo tarkistaa esim. Adobe Readerissa.
- Lähtöprofiili on valittavissa useista vaihtoehdoista.

SEURAAVAT KORJAUKSET TEHTY (30.3.2011):
- Resoluutio näkyi PDF:n keywordseissa väärin tietyissä tilanteissa, nyt se näkyy oikein.
- Välilyöntejä tai väliviivoja sisältävät tiedostonimet hyväksytään

SEURAAVAT KORJAUKSET TEHTY (24.5.2012):
- PDF-tiedostojen loppuun oli EOF-merkin jälkeen tulostunut koko html-tiedosto, koska tulostuksen pysäyttävä exit-komento puuttui. Nyt korjattu.
- PDF-tiedoston avainsanoihin lisätty tussauksesta ja värityksestä seuraavat tiedot: resoluutio, leveys ja korkeus pikseleinä, leveys ja korkeus cm:inä.

SEURAAVAT KORJAUKSET JA LISÄYKSET TEHTY (8.4.2013):
- Isohko päivitys on tehty. Suurin muutos on kohdeväriprofiilien määrän lisääminen. Lisäsimme myös erilaisia huomautuksia ja virheilmoituksia, jotta useimmissa tapauksissa saat palautteen jos jokin on tiedostoissa pielessä.
- LittleCMS -kirjasto on päivitetty versioon 2.04.
- Kohdeväriprofiilivalikoimaa on laajennettu, joten se on nyt sama kuin lähdeprofiilivalikoima. Tämä on hyödyllistä, jos toimitat pdf-tiedostoja ulkomaille, joissa eurooppalaiset profiilit eivät käy (=optimaalisella tavalla). Ennen ulkomaille toimitusta kannattaa selvittää, mitä profiileja maassa käytetään. Pääpiirteissään profiilijako noudattaa mannerjakoa (esim. Eurooppa, Pohjois-Amerikka, Japani).
- Nyt voit syöttää myös CMYK-väritilassa olevan JPEG-pakkaustapaa käyttävän TIFF-tiedoston.
- Libtiff on päivitetty version 4.0.3, minkä myötä TIFF-tiedostojen pakkaustapatuki on laajempi. Nyt voit käyttää seuraavia pakkaustapoja, tuki lisätty sulkeissa oleville:
- TUSSAUS (1-bit): None, AdobeDeflate, LZW, CCITT Group 3, CCITT Group 4 (LZMA, PackBits, Deflate)
- VÄRITYS (1-bit, GRAY, RGB, CMYK): None, AdobeDeflate, LZW, JPEG (LZMA, Old-style JPEG, PackBits, Deflate)
- Huomaa kuitenkin että yleiskäyttöisin ja laajimmin tuettu on LZW, joten suosittelemme käyttämään sitä. Varmistaaksemme yhteensopivuuden, ennen tallentamista pdf-muotoon 1-bittisten TIFF-tiedostojen pakkaustavaksi muutetaan CCITT Group 4 ja RGB/GRAY/CMYK väritilassa olevien muiden kuin JPEG-pakattujen TIFF-tiedostojen pakkaustavaksi muutetaan ZIP ja JPEG-pakatut TIFF-tiedostot muutetaan JPEG-tiedostoiksi. Näin pdf-yhteensopivuusarvoksi saadaan 1.3, joten generoidut PDF-tiedostot toimivat lähes kaikkialla.
- Keywordsit näkyvät oikein nyt myös Macin Previewin Inspectorissa.
- JPEG-tiedostojen ja JPEG-pakattujen TIFF-tiedostojen laatuasetus jpgicc:ssä on asetettu 95:ksi, kun se aiemmin oli 75, mikä tarkoittaa sitä että tiedostokoko on nyt hiukan suurempi, mutta laatu parempi.
- Nyt RGB/GRAY-kuvan voi syöttää myös 16-bittisenä (per channel tai per color component), mutta ennen PDF-tallennusta värisyvyys muutetaan 8-bittiseksi, joten suositeltavinta on tallentaa valmiiksi 8-bittisenä. Huom! RGB-kuvissa 16-bits/channel on sama kuin 48-bits/pixel ja 8-bits per channel on sama kuin 24-bits/pixel.
- TIFF-tiedostojen Pixel order voi olla Interleved tai Per Channel (käyttäen Photoshop-terminologiaa), joista Interleaved on laajemmin tuettu. Ennen PDF- tiedoston tallennusta TIFF-tiedoston Pixel order muutetaan Interleaved:ksi.
- TIFF-tiedostojen Byte order voi olla IBM PC tai Macintosh, joista IBM PC on laajemmin tuettu.
- Photoshopin Save image pyramid -asetuksella ei ole vaikutusta, mutta kasvattaa turhaan tiedostokokoa, joten suositeltavinta on jättää se valitsematta.
- Photoshopin Save Transparency -asetus tulee jättää valitsematta, koska emme tue läpinäkyvyyttä ja Alpha-kanavia.

TODO:
- Resoluutiotesti esim. tussauksessa alle 800 dpi ja värityksissä alle 150 dpi ei menisi läpi.
- Mahdollisuus määritellä tulostuskoko. - Mahdollisuus pakottaa tussaus ja väritys samankokoiseksi.